‘EKVA 2 grijpt laatste strohalm’

Moordrecht, 17-02-18 - De teleurstelling was vorige week enorm, toen EKVA 2 thuis verloor van directe concurrent KOAG. Velen spraken toen al over degradatie, maar de stand in de poule gaf aan dat er nog een flinterdun draadje was waar EKVA aanhing. Er moest dan wel gewonnen worden van IJsselvogels en op 10 maart van Weidevogels, en afgelopen zaterdag werd in Moordrecht de eerste van deze 2 finales met succes afgerond: 18-20.
Merijn van Bussel, wekelijks een van de grotere sterren van EKVA 1, werd voor de gelegenheid gestrikt om in het 2e te spelen. Met zijn ervaring, enthousiasme en fanatisme moest hij het jonge team wat op sleeptouw nemen in de wedstrijd bij IJsselvogels. Hiermee werd ook het ‘gouden duo’ weer bij elkaar gebracht, want hij kwam in het vak naast Arjen Klinkenberg te staan, vandaag samen goed voor 8 goals. Dit eerste verdedigingsvak stond eigenlijk de hele wedstrijd sterk collectief te spelen. Het lukte Klinkenberg maar lastig om de topschutter van de Moordrechters in bedwang te houden, maar de verdedigende ondersteuning was enorm goed. De hoeveelheid onderschepte ballen in de aangeef door de grote uitblinker Krista Bakker is niet op 1 hand te tellen, het vocale geweld ter ondersteuning van van Bussel galmt nog na in de hal, en het onmogelijk maken van een goede aanpassing door Esmée Labes bezorgt IJsselvogels nog steeds slapeloze nachten. Daarnaast werd elk positief moment na een aanval gevierd en werden de fouten gelijk besproken om dat de volgende keer dat de bal het vak in kwam beter te doen. 60 minuten lang wist dit vak het vol te houden om zo sterk als collectief te spelen, en deze 60 minuten hebben het onderling vertrouwen gesterkt.
In het andere vak, dat in de eerste aanval begon, was het in de eerste helft vooral zaak om de bal zo vaak mogelijk in de handen te krijgen bij schutter Jesse Kleijn. Hij wist in de eerste 30 minuten 4 maal te scoren, 2 van afstand en 2 zuivere vrije ballen. De steun kwam hier scorend gezien van de dames, waar Anna Schingenga en Silvana Parris ook regelmatig hun doelpuntjes meepikten, en in de paalzone van een aanvallend ijzersterk spelende Michael de Ruijter. Met veel rebounds waren er voldoende mogelijkheden om voorin aan te leggen, en op die manier de goals voor EKVA te maken.
In de pauze was de voorsprong slechts een punt, 11-12. Maar wat belangrijker was, was dat het gevoel ontzettend goed en positief was. De strijdlust was enorm en met 12 goals in 1 helft was ook het scorend vermogen beter dan in de voorgaande weken. Maar de punten waren nog niet binnen, want het verschil was maar zo klein. Maar de mentale klap werd uitgedeeld aan het begin van de tweede helft. Klinkenberg schoot gelijk raak, Schingenga een doorloopbal en Bakker een korte kans, en de stand was 12-16 na 5e minuten in het tweede deel. EKVA probeerde door te zetten, maar door een aantal wissels bij de thuisploeg werd het verschil toch weer teruggebracht. Ondanks de overtuiging in het spel bij de Almeerders, met uitbundig juichen na elke goal en elke onderschepping kwam IJsselvogels weer langszij na een kwartier in de tweede helft: 17-17. Coach Jerry Bakker greep in door Lisanne Schingenga en Indy Timmerman binnen de lijnen te brengen voor Parris en de Ruijter, en het bleek extra energie en kracht te brengen. EKVA kreeg qua rebound weer wat meer grip op de wedstrijd, de irritaties bij de thuisploeg liepen wat verder op en steeds kwam EKVA weer een puntje voor. Merijn van Bussel wist een heerlijke goal te maken door al springend af te vangen en vervolgens raak te schieten. De laatst toegepast wissel aan EKVA-kant was Sander van Gilst voor Jesse Kleijn. De goals waren op bij Kleijn, maar nog zeker niet bij zijn vervanger. Een rake vrije bal van van Gilst en een schot van Schingenga deden IJsselvogels definitief de das om toen het daarmee 18-20 werd, zo’n 4 minuten voor tijd. Het eerste verdedigingsvak hield het daarna aanvallend knap vol en speelde een aanval van 2,5 minuut, waarna er voor de thuisploeg te weinig tijd was om nog terug te komen. De opluchting na het laatste fluitsignaal was enorm, want de Almeerders leven nog. Over 3 weken speelt EKVA 2 thuis tegen Weidevogels, waarbij we hopen op een bomvolle hal om degradatie definitief te ontlopen!