Zelf top, maar concurrent gooit het op een akkoordje

Almere, 10-03-18 - In de laatste zaalwedstrijd van het seizoen heeft EKVA 2 handhaving niet voor elkaar weten te krijgen. Zelf overtuigden de Almeerders wel, door met 24-15 te winnen van Weidevogels, maar concurrent IJsselvogels speelde zeer curieus 17-17 tegen kampioen Velocitas waar EKVA eruit vliegt.

Vooraf was er veel gezegd en geschreven over de kansen van EKVA 2 om te handhaven in de reserve 2e klasse. Winst was sowieso nodig, en dan mocht IJsselvogels geen punten pakken tegen Velocitas. Geen probleem zou je denken, Velocitas was immers een paar klassen beter dan de IJ'vogels. Maar de focus in Almere lag op de eigen wedstrijd. Met Merijn van Bussel als geheime wapen in de ploeg trokken ze ten strijde en overrompelden ze Weidevogels vanaf minuut 1. Silvana Parris opende de score met een rake doorloopbal, terwijl zij even later in de wedstrijd op gruwelijke wijze haar achillespees afscheurde en er de komende maanden uit is. Sterkte Sil!! Ondanks deze tegenslag kon EKVA doorzetten. Jesse Kleijn was on fire en schoot de ene na de andere bal raak, Michael de Ruijter bood met reboundwerk zijn vak voldoende kansen maar was vooral belangrijk door af en toe zelf succesvol aan te leggen van afstand. Anna Schingenga speelde zoals altijd vol passie en gaf haar tegenstandster geen duimbreedte ruimte, zeker niet toen haar zus Lisanne Schingenga als invalster erbij in het vak kwam. De bloedfanatieke zusjes bij elkaar, wie is er niet bang voor?!

EKVA liep makkelijk uit naar een 6-1 voorsprong halverwege de eerste helft. Goals vielen makkelijk en verdedigend werden weinig fouten gemaakt. Het ging van 6-1 naar 12-6 bij rust en aan die stand was maar weinig af te dingen: EKVA was oppermachtig.

In de kleedkamer wist Jerry Bakker de boodschap over te brengen: "Er begint nu weer een nieuwe finale, vol gas die tweede helft in!". En dat lukte. Waar Weidevogels nog 2 puntjes dichterbij kwam in de eerste paar minuten draaide daarna de Almeerse motor weer op volle toeren. Met nog 20 minuten op de klok en een 17-9 stand leek het wel aardig beslist. Het was mede te danken aan het gouden duo van Bussel - Klinkenberg, die elkaar regelmatig weer heerlijk makkelijk vonden en het publiek op de banken kregen. En wat te denken van Krista Bakker, waarbij voorafgaand aan de wedstrijd haar licht geïrriteerde opmerkingen de spanning en de scherpte verraadden. En dat bleek, want haar dame had het al moeilijk zat om op de been te blijven, laat staan een actie maken. En daarnaast, dé uitblinker van vandaag: Esmée Labes. Die speelde overtuigend, agressief en met passie, haar beste wedstrijd van het seizoen.

In de slotfase van de wedstrijd wist EKVA de voorsprong te behouden en zelfs uit te bouwen. Hoogtepunten waren de doorloopballen van Sander van Gilst en Jesse Kleijn, allebei met 1 hand. Het was het slotstuk van een fantastische vertoning van het 2e, waarmee de ploeg zeker leek van handhaving in de tweede klasse.

Maar na afloop kwam het slechte nieuws. Velocitas en IJsselvogels hadden vooraf allebei genoeg aan een punt, voor respectievelijk kampioenschap en handhaving, en besloten dit ook neer te zetten. EKVA werd hiermee flink geflikt door de kampioen uit Leiderdorp, die normaal gesproken deze partij makkelijk zou kunnen winnen. Het is helaas niet anders, er is weinig aan te doen, maar ontzettend jammer dat andere ploegen hun sportieve plicht niet wilden doen....