Geschiedenis

Een korte advertentie in de krant was het begin van onze vereniging op 12 december 1978. Initiatief nemers waren John en Carolien Fhijnbeen. Nanda en Rob van Vloten net verhuisd naar Almere lazen dat bericht en namen contact op. Ook zij wilden een korfbal vereniging opstarten. Onze naam is bedacht door Rob van Vloten. Het moest er een worden die je als naam uit kon spreken. EKVA…..Eerste Korfbal Vereniging Almere. Ons logo is ontworpen door Henk Kluver. De oprichtingsvergadering vond plaats op 12 december 1978 bij de voetbalvereninging SV Almere in Almere Haven. Hier waren 17 personen aanwezig.
Image

Aantal teams

EKVA is gestart met 5 senioren heren en 1 aspirant jeugdlid op Sportpark de Marken. EKVA trainde in het begin op de voetbalvelden omdat daar licht was. De kantine werd gedeeld met de hockey en werd gehuurd van de tennis. De eerste korfbal wedstrijd in 1979 werd gespeeld in de sporthal in Almere Haven tegen Exakwa uit Lelystad. Er werden 2 wedstrijden gespeeld een senioren en een pupillen wedstrijd. Als er te weinig spelers waren werden die geleend van de voetbal of de tegenpartij.

 

In 1979 speelde EKVA hun eerste officiële KNKV wedstrijd. EKVA maakt in seizoen 1981/1982 zijjn debuut in de 1e klasse Midden Nederland (veld). Echter men kon zich niet handhaven Na een aantal jaren verhuisde de vereniging naar Sportpark de Wierden. Daar zaten we samen met de handbalvereniging. Het leden aantal was inmiddels gegroeid naar meer dan 100. Vanwege de crisis werden er door de Rijksdienst alleen kleedkamers neergezet. Er werd toen besloten de kantine zelf te bouwen. Via het clubblad riepen ze timmerlieden en andere bouwtechnici bij elkaar om het clubgebouw te realiseren. Omdat er in Almere veel werd gebouwd werd kon men diverse materialen voor een zacht prijsje overnemen. EKVA heeft op het nieuwe complex een valse start gemaakt. Het speelveld bleek niet goed te zijn gedraineerd, waardoor er niet op het veld bij de kantine gespeeld kon worden. In het seizoen erna kon er pas voluit gespeeld worden op Sportpark de Wierden.

 

Als trainer werd Jan Elfrink binnen gehaald. Aan het einde van het seizoen werden we onverwachts kampioen. EKVA promoveerde daarmee naar de 1e klasse Midden Nederland.In seizoen 1983/1984 start EKVA in reserve 2e klasse Midden Nederland. Dit seizoen speelde 11 teams een competitie. Op het veld werd promotie gemaakt naar 1e klasse Midden Nederland. In seizoen 1984/1985 werd Peter Perrsels aangetrokken als coach van senioren 1 en 2. Hij is 4 jaar bij onze vereniging gebleven. Onder zijn leiding promoveerde EKVA buiten in 4 jaar naar 1e klasse KNKV.

Fanny Blankers-Koen

In 1993 verhuisde EKVA naar Almere Stad. Daar kregen wij een nieuwe accommodatie na jaren onderhandelen met de gemeente toegewezen. We kregen op het Fanny Blankers Koen Sportpark de beschikking over een grasveld en een kunstgrasveld. In 1992 werd gestart met de bouw van onze eigen kantine. In seizoen 1996/1997 had EKVA 7 senioren en 14 jeugd teams, welpen en recreanten. EKVA maakte eind 1990 begin 2000 een behoorlijke groei door. Hierdoor ontstond er een gebrek aan voldoende trainingsfaciliteiten. De gemeente erkende dit probleem en we kregen de toezegging voor een 2e kunstgrasveld en een ‘eigen’ sporthal. Het aantal leden groeide in 2003 naar meer dan 300. De eerste jaren was Sporthal Haven onze thuishal. Vanaf 1995 speelden we onze wedstrijden in Sporthal Buiten. Vervolgens zijn we in Sporthal ‘Center Point’ gaan korfballen. In 2001 is de FBK Sporthal gereed gekomen, deze hal is tot op heden onze thuishal.

Vanaf 2000

EKVA 1 promoveerde seizoen 2001/2002 Veld en Zaal naar de 2e klasse landelijk. In 2004 deed onze B1 mee aan het Nederlands Kampioenschap zaal. In april 2012 kreeg EKVA van de Duitse bond het verzoek of wij geen oefeninterland wilden organiseren. Voor onze senioren een mooie uitdaging. Helaas werd de wedstrijd verloren. Maar mede door de inzet van veel vrijwilligers is dit evenement een groot succes geworden. In seizoen 2011/2012 is EKVA in de zaal gepromoveerd naar de overgangsklasse. Voor het eerst moest er gespeeld worden met een schotklok en een jurytafel. Het team handhaafde zich seizoen 2012/2013 in de OK.

Op dit moment speelt Ekva in de zaal in de derde klasse en op het veld tweede klasse. 

https://www.youtube.com/watch?v=LVca6uXCgLs